Keuring conform norm NEN3140

We hebben al eerder gesproken over Lithium-ion batterijen en accu’s en het gevaar hiervan. Naast de apparaten op accu, zijn er natuurlijk ook veel apparaten die gebruik maken van laagspanning. Denk bijvoorbeeld aan apparaten met een stekker zoals bijvoorbeeld de magnetron, de waterkoker en de stofzuiger. Het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer is cruciaal, en de keuring van elektrische arbeidsmiddelen conform NEN 3140 speelt hierin een essentiële rol.

NEN3140

De NEN3140 is de nationale norm voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. De NEN3140 beoordeeld de aanraakveiligheid en het gebruik van elektrische installaties en elektrische (arbeids)middelen. Bij de NEN3140 gaat het niet alleen om aanraakveiligheid van personen binnen een bedrijf of organisatie, maar er wordt ook gekeken of derden er voldoende veilig mee kunnen werken.

Onder elektrische arbeidsmiddelen vallen onder andere middelen die zich bevinden in een werkplaats, keuken, kantine, gereedschapskoffer of apparaten die intensief worden gebruikt.

Wist je dat defecte of veroudere elektra in de top 5 staat van oorzaken bij bedrijfsbranden? Vaak is dit kortsluiting in de meterkast, oude apparaten of machines die versleten bedrading hebben.

Waarom keuren?

Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het gaat om brandveiligheid. Bij Velco zijn we dagelijks bezig met het nemen van- en adviseren over de preventieve maatregelen die onze klanten kunnen nemen om zo goed mogelijk voorbereidt te zijn op een calamiteit.

De keuring conform de NEN3140 wordt vaak ingezet om te voldoen aan de RI&E, zorgplicht en/of Arbowet. Tijdens deze keuring wordt vastgesteld of de elektrische installaties en arbeidsmiddelen veilig kunnen worden gebruikt.
Door de aanwezige elektrische apparaten jaarlijks te laten keuren door een erkend bedrijf, zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de status van je apparaten en eventueel preventief kan repareren, dan wel vervangen.

De frequentie van keuring is afhankelijk van het apparaat, richtlijnen van de fabrikant, leeftijd en kwaliteit van installaties, omgevingsomstandigheden en afhankelijk van de behoefte van derden.

Wat kan Velco betekenen?

Onze monteurs zijn opgeleid om de keuring van jouw elektrische arbeidsmiddelen uit te voeren.  Tijdens het jaarlijkse onderhoud van de blusmiddelen en noodverlichting, kunnen ze dit meenemen, zodat het geheel weer aantoonbaar brandveilig is.

Een keuring doen we  door zowel visuele inspectie, als door middel van doormeten om te controleren of ze naar behoren werken.Uiteraard worden de middelen vastgelegd en ontvang je nadat de monteur is geweest een inspectierapport met de bevindingen.

Thijmen

Wil je meer weten over de keuring conform NEN 3140?

Neem vrijblijvend contact met ons op.